Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Αντλία λυμάτων WILO Axum Schacht EL klein



Πλεονεκτήματα :

  • Μεγάλο εύρος μανομετρικού από 0,1 m έως 60 m (αντιστοιχεί σε σωληνώσεις μήκους έως 2000 m)
  • Monobloc σώμα φρεατίου μέχρι 2,3 m για εύκολη τοποθέτηση και μεταφορά.
  • Βελτιωμένος σχεδιασμός καπακιού που προστατεύει από υπερχειλίσεις και πλημμύρες, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη λειτουργία.


Κυκλοφορητής WILO stratos Pico Anwendung EL

Κυκλοφορητής WILO Yonos Maxo EL

Εξοικονόμηση έως και 141 ευρώ ετησίως απο την ΔΕΗ με αντικατάσταση του παλιού σας κυκλοφορητή με τον νεο Wilo-Yonos PICO





 Wilo-Yonos PICO
  • Μοναδική αυτόματη λειτουργία εξαέρωσης 
  • Οθόνη LED για ρύθμιση επιθυμητού μανομετρικού σε βήματα των 0,1 m και για προβολή της τρέχουσας κατανάλωσης
  • Εύκολη ρύθμιση κατά την αντικατάσταση ενός συμβατικού, κοινού κυκλοφορητή με προεπιλέξιμες ταχύτητες, π.χ. Wilo-Star-RS
  • Και φυσικά: απόλυτα συμβατός με την Οδηγία «ErP»




Περιγραφή και λειτουργία

1 Περιγραφή 

Ο κυκλοφορητής αποτελείται από ένα υδραυλικό σύστημα, έναν υγρολίπαντο κινητήρα με ρότορα μόνιμουμαγνήτη και από μία ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου με ενσωματωμένο μετατροπέα συχνότητας. Η μονάδα ελέγχου περιλαμβάνει ένα κόκκινο κουμπί χειρισμού καθώς και μια οθόνη λυχνιών LED για τη ρύθμιση όλων των παραμέτρων και για προβολή της τρέχουσας κατανάλωσης ισχύος σε W.

2 Λειτουργίες

Όλες οι λειτουργίες μπορούν να ρυθμίζονται, να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται με το κόκκινο κουμπί χειρισμού.
Στην κατάσταση λειτουργίας εμφανίζεται η τρέχουσα κατανάλωση ισχύος σε W. 
Στρέφοντας το κόκκινο κουμπί στην οθόνη LED προβάλλετε το μανομετρικό ύψος σε m.

Διαφορική πίεση μεταβλητή (Δp-v):

H ονομαστική διαφορική πίεση H αυξάνει γραμμικά στην επιτρεπτή περιοχή παροχής μεταξύ ½H και H .
Η διαφορική πίεση που παράγεται από τον κυκλοφορητή ρυθμίζεται στην εκάστοτε επιθυμητή τιμή. Αυτός ο τρόπος ελέγχου ενδείκνυται ιδιαίτερα σε εγκαταστάσεις θερμότητας με καλοριφέρ, επειδή μειώνονται οι θόρυβοι ροής στις θερμοστατικές βαλβίδες.

Διαφορική πίεση σταθερή (Δp-c):

Η ονομαστική διαφορική πίεση H κρατείται σταθερή στην επιτρεπόμενη περιοχή παροχής και μάλιστα στην ρυθμισμένη ονομαστική τιμή μέχρι τη μέγιστη χαρακτηριστική καμπύλη

Η Wilo συνιστά αυτόν τον τρόπο ελέγχου για ενδοδαπέδια κυκλώματα θέρμανσης ή για παλαιότερα συστήματα θέρμανσης με σωληνώσεις μεγάλων διαστάσεων, καθώς και για όλες τις χρήσεις που δεν έχουν κυμαινόμενη χαρακτηριστική καμπύλη δικτύου σωληνώσεων, όπως π.χ. κυκλοφορητές φόρτωσης θερμοσίφωνα.

Λειτουργία εξαέρωσης:

Η διάρκεια της εξαέρωσης ανέρχεται σε 10 λεπτά από τη στιγμή της ενεργοποίησης. Μετά το πέρας των 10 λεπτών ο κυκλοφορητής σταματά και τίθεται σε λειτουργία αναμονής, που επισημαίνεται με αναβόσβημα της μεσαίας στήλης της οθόνης LED.
Μετά τη διαδικασία εξαέρωσης πρέπει να επιλέξετε και να ρυθμίσετε τον επιθυμητό τρόπο ελέγχου και το μανομετρικό ύψος, ώστε να θέσετε τον κυκλοφορητή σε λειτουργία.





Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Κλείστε το διακόπτη ! Προστατέψτε το κλίμα και την τσέπη σας με μια απλή και ανέξοδη κίνηση.


Πόσο «ύπουλες» είναι οι ηλεκτρικές συσκευές σας; Η τηλεόραση, το βίντεο, ο υπολογιστής και άλλες ηλεκτρικές συσκευές απορροφούν ενέργεια ακόμα κι όταν δε λειτουργούν, ιδίως όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Κλείνοντας την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, μπορείτε να κερδίσετε έως και 16 ευρώ από το λογαριασμό του ηλεκτρικού το χρόνο. Ταυτόχρονα, με την ίδια κίνηση αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα μέχρι και 212 κιλών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. 


Πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια διαρκώς, εν αγνοία μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απορροφάται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής είτε δε χρησιμεύει σε τίποτα, είτε εξασφαλίζει ασήμαντες λειτουργίες, όπως την άμεση ανταπόκριση στις εντολές του τηλεχειριστηρίου ή τη λειτουργία ενός ρολογιού. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Η ενέργεια αυτή ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Σταματήστε τα ηλεκτρικά βαμπίρ!


Κλείστε, όπου είναι δυνατό, τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα όταν δεν λειτουργούν και μην τις αφήνετε σε αναμονή. Μία τέτοια απλή κίνηση προστατεύει το περιβάλλον και μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Επειδή πολλές φορές δεν είναι δυνατή η παρέμβαση του καταναλωτή σε κάποιες συσκευές, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει τις διαρροές βάζοντας αυστηρότερες προδιαγραφές στους κατασκευαστές. Σήμερα πάντως, οι διαρροές αυτές σας κοστίζουν αρκετά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατανάλωση ενέργειας συσκευών σε αναμονή μπορεί να κοστίσει ετησίως περίπου 22 ευρώ για ένα βίντεο, 18 ευρώ για ένα στερεοφωνικό, 16 ευρώ για μία τηλεόραση, 13 ευρώ για ένα φούρνο κουζίνας, 11 ευρώ για ένα DVD και 9 ευρώ για ένα φούρνο μικροκυμάτων.


 Μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα (2005): 0,086 Euro / kWh
Πηγή : GREENPEACE

Αντικεραυνική προστασία με απαγωγούς υπερτάσεων (SPDs) σε ηλεκτρικούς πίνακες χαμηλής τάσης

Κεραυνικά πλήγματα και κρουστικές υπερτάσεις – Τι είναι;

Οι στιγμιαίες μεταβατικές (κρουστικές) υπερτάσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία βλάβης των ηλεκτρικών συσκευών και της απώλειας της παραγωγικότητάς μας. Είναι υπερτάσεις που εμφανίζονται σε ηλεκτρικά κυκλώματα σαν αποτέλεσμα κεραυνικών πληγμάτων (άμεσων ή
έμμεσων), διαδικασιών χειρισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο (από μεγάλους διακόπτες ισχύος ζεύξης- απόζευξης, από συστοιχίες πυκνωτών αντιστάθμισης τάσης του δικτύου διανομής και μεγάλων καταναλωτών) ή λόγω άλλων παρασιτικών παρεμβολών.

Οι τάσεις αιχμής (surge overvoltages), που προκαλούνται από τα κεραυνικά φαινόμενα, διαφέρουν σημαντικά από τις παροδικές υπερτάσεις (temporary overvoltages-TOV) που μπορούν να σημειωθούν στο δίκτυο καθώς πρόκειται για τάσεις πολύ μικρής διάρκειας(εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, μs) και μεγάλου πλάτους (μερικά kV). Οι βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγικότητα μιας εγκατάστασης καθώς σε περιπτώσεις διακοπής της λειτουργίας της οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από τα έξοδα εγκατάστασης ενός συστήματος προστασίας από υπερτάσεις (απώλειες δεδομένων, στάση παραγωγής, φθορές εξοπλισμού, κ.α.).
Συνεπώς η προστασία των ηλεκτρικών κυκλωμάτων από μεταβατικές υπερτάσεις και κεραυνικά πλήγματα, είναι εξαιρετικής σημασίας.



Αιτίες μεταβατικών υπερτάσεων 

Άμεσο χτύπημα κεραυνού
Όταν ένας κεραυνός πλήξει ένα κτίριο εξοπλισμένο με εξωτερικό σύστημα αντικεραυνικής προστασίας (ΣΑΠ), το ρεύμα του κεραυνού οδεύει προς το έδαφος μέσω των αγωγών καθόδου.
Ωστόσο, η μεταβατική υπέρταση μπορεί να επιστρέψει στο κτίριο μέσω του αγωγού γείωσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Αυτός ο τύπος άμεσης επίδρασης μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ζημιά στην εγκατάσταση και τον εξοπλισμό ή ακόμη και να τραυματίσει ανθρώπους ή ζώα.
Παρόμοιες επιπτώσεις παρατηρούνται από κεραυνικά πλήγματα στις εναέριες γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.



Μεταβατικές υπερτάσεις από έμμεσα πλήγματα κεραυνών.

Η εμφάνιση μεταβατικών υπερτάσεων μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα έμμεσου χτυπήματος κεραυνού κοντά στο κτίριο ή τις εξωτερικές γραμμές που συνδέονται με το κτίριο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από το ρεύμα εκκένωσης του κεραυνού προκαλεί ωμικές και επαγωγικές ζεύξεις. Ως αποτέλεσμα, οι ζεύξεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία ή ζημιές στην εσωτερική εγκατάσταση ή τον εξοπλισμό.



Μεταβατικές υπερτάσεις από χειρισμό.

Οι υπερτάσεις χειρισμού, οι οποίες είναι λιγότερο ισχυρές και καταστροφικές από τις μεταβατικές υπερτάσεις που προκαλούνται από κεραυνικά πλήγματα, οφείλονται στο χειρισμό διακοπτικών μέσων στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και συμβαίνουν πολύ πιο συχνά, προκαλώντας πρόωρη γήρανση του εξοπλισμού και καταπόνηση των μονώσεων. Οι υπερτάσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα για να αποτρέπονται τα δαπανηρά έξοδα χρόνου
μη διαθεσιμότητας και συντήρησης.

Προστασία με απαγωγούς μεταβατικών/κρουστικών υπερτάσεων
(Πρότυπα)

Το πρότυπο IEC 62305 εισήγαγε την έννοια των περιοχών προστασίας από κεραυνικά πλήγματα (LPZ) με σκοπό να βοηθήσει την επιλογή της κατάλληλης προστασίας από τις υπερτάσεις. Η έννοια αυτή διασφαλίζει την προοδευτική μείωση ανά στάδια των ενεργειών και της υπέρτασης που προκαλούνται από την κεραυνική δραστηριότητα. Αυτή η συντονισμένη προστασία των ξεχωριστών περιοχών ενός κτιρίου ονομάζεται “προοδευτική προστασία”.

Εξωτερικές περιοχές:
• LPZ 0A Απροστάτευτη περιοχή εκτός κτιρίου υποκείμενη σε κεραυνικά πλήγματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει το πλήρες ρεύμα και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του κεραυνού.
• LPZ 0B Περιοχή προστατευμένη κατά των άμεσων κεραυνικών πληγμάτων από
εξωτερικό ΣΑΠ. Οι υπερτάσεις προέρχονται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του
ρεύματος παροχέτευσης προς τη γη.

Εσωτερικές περιοχές:
Περιοχές εντός του κτιρίου οι οποίες προστατεύονται κατά των άμεσων κεραυνικών πληγμάτων.
• LPZ 1 Περιοχή υποκείμενη σε μερική κεραυνοπληξία ή ρεύματα υπέρτασης. Οι
απαγωγοί υπερτάσεων κλάσης 1 θα πρέπει να τοποθετούνται στο όριο μεταξύ LPZ OA και LPZ 1 για να μειώνουν την είσοδο ρευμάτων κεραυνού μέσω γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος.
• LPZ 2...n Περιοχή όπου το ρεύμα υπέρτασης περιορίζεται με στραγγαλισμό και όπου η εκλυόμενη ενέργεια μειώνεται με τη χρήση επιπλέον απαγωγών υπερτάσεων κλάσης 2.
Οι απαγωγοί κλάσης 2 τοποθετούνται στα όρια κάθε περιοχής, μεταξύ LPZ 1 και LPZ 2, LPZ 2 και LPZ 3 κλπ


Περιγραφή περιοχών προστασίας από κεραυνικά πλήγματα (IEC 62305-4):

Το πρότυπο προτείνει τη διαίρεση του κτιρίου σε περιοχές προστασίας (LPZ). Ο στόχος είναι να
διασφαλιστεί ότι κάθε περιοχή LPZ διαθέτει επαρκή προστασία για τον εξοπλισμό εντός αυτής
της περιοχής. Για να γίνει αυτό, οι απαγωγοί υπερτάσεων (SPD) τοποθετούνται στα όρια της
περιοχής προστασίας . Κάθε φορά που τοποθετείται ένας απαγωγός δημιουργείται καινούρια
περιοχή προστασίας.

Κυμματομορφή ρεύματος:
Οι κυμματομορφές ρεύματος 10/350 και 8/20 χρησιμοποιούνται στις δοκιμές απαγωγών κλάσης 1 και 2. Το πρώτο ψηφίο προσδιορίζει το χρόνο που απαιτείται για να φτάσει το ρεύμα της κρουστικής υπέρτασης το 90% της μέγιστης στάθμης του, ενώ το δεύτερο ψηφίο για τη μείωση του εν λόγω ρεύματος στο 50% της μέγιστης τιμής του.




Επίπεδο προστασίας και αντοχή σε κρουστική τάση.

Το επίπεδο προστασίας (Up) του απαγωγού (SPD) πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με την στάθμη υπέρτασης που δίδεται στη συσκευή η οποία προορίζεται για προστασία από μεταβατική υπέρταση. Κάθε συσκευή είναι κατασκευασμένη να αντέχει μια ορισμένη τιμή κρουστικής τάσης (Uw) ανάλογα με την κατηγορία της. Μία συσκευή προστατεύεται όταν το Uw είναι μεγαλύτερο από την αναμενόμενη μεταβατική υπέρταση μεταξύ των αγωγών τροφοδοσίας και της γείωσης (κοινή μέθοδος σύνδεσης-common mode). Αν η τιμή του Uw είναι μικρότερη από την αναμενόμενη υπέρταση, χρειάζεται να εγκατασταθεί απαγωγός υπέρτασης. O
απαγωγός προστατεύει την συσκευή όταν το επίπεδο προστασίας (Up), το οποίο υπολογίζεται βάσει του ονομαστικού ρεύματος (In), ισούται ή είναι μικρότερο από την αντοχή σε κρουστική τάση της συσκευής:

Up/f ≤ Uw

Το πρότυπο IEC 60364-4-44 ορίζει την απαιτούμενη αντοχή σε κρουστική τάση για διαφορετικές κατηγορίες συσκευών, όπως περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα:



Επιλογή απαγωγών κρουστικών υπερτάσεων.

Η επιλογή της ικανότητας στιγμιαίας αποφόρτισης των απαγωγών υπερτάσεων εξαρτάται από την πιθανότητα εμφάνισης υπερτάσεων λόγω κεραυνικής δραστηριότητας, καθοριζόμενη από την ανάλυση κινδύνου σύμφωνα με το IEC 62305-2. Αν υπάρχει κίνδυνος άμεσου πλήγματος κεραυνού στο κτίριο, θα πρέπει να εγκατασταθεί SPD Τύπου 1 στην είσοδο παροχής χαμηλής τάσης και απαγωγός Τύπου 2 και Τύπου 3 στους πίνακες υποδιανομής, όσο το δυνατόν πιο
κοντά στις συσκευές που προορίζεται για προστασία. Όταν δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσου πλήγματος κεραυνού στο κτίριο, όταν η τροφοδοσία γίνεται από υπόγειες και όχι από εναέριες γραμμές τροφοδοσίας ή όταν δεν υπάρχει εξωτερικό ΣΑΠ τότε μπορεί να εγκατασταθεί απαγωγός Τύπου 2 στην είσοδο παροχής και στους πίνακες υποδιανομής. Θα πρέπει να επιλέγεται απαγωγός Τύπου 1 με τα μέγιστα χαρακτηριστικά παλμικού ρεύματος (Iimp), και απαγωγός Τύπου 2 με το ονομαστικό του ρεύμα (In) και μέγιστα χαρακτηριστικά ρεύματος εκκένωσης (Imax).

Παράδειγμα υπολογισμού SPD Τύπου 1 κατά (IEC62305-4):
• Υπολογισμός επιπέδου προστασίας από την κεραυνοπληξία: LPL I
• Μέγιστο ρεύμα κορυφής: I=200 kA
• Πρόσληψη: τέλειος καταμερισμός ρεύματος
• Αριθμός συνδεδεμένων παροχών υπηρεσίας (γείωση, σωλήνες ύδρευσης): m=2
• Διαμόρφωση δικτύου: 3 Φάσεις + Ουδέτερο (n=4)
• Συνολικό ρεύμα (Iimp)/φάση = I x 0,5 / (m x n) = 200 x 0,5 / (2 x 4) = 12,5 kA




Αντικεραυνική προστασία με απαγωγούς υπερτάσεων (SPDs: Surge

protection devices)



Σύνδεση απαγωγών υπερτάσεων

Οι δυνατότητες σύνδεσης των απαγωγών υπερτάσεων είναι δύο:



Ο τρόπος με τον οποίο θα συνδεθούν οι απαγωγοί υπερτάσεων σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα (κοινός ή διαφορικός) εξαρτάται άμεσα από το σύστημα γείωσης το οποίο χρησιμοποιείται (IT, TNC, TNS, TT). Για το σκοπό αυτό διατίθενται διαφορετικοί τύποι απαγωγών για όλα τασυστήματα (μονοπολική, 3L, 4L, 1N, 3N).

Τεχνολογία απαγωγών υπερτάσεων.

Κάθε απαγωγός υπερτάσεων περιέχει τουλάχιστον ένα μη-γραμμικό στοιχείο προστασίας, που η ηλεκτρική του αντίσταση μεταβάλλεται σε συνάρτηση με την τάση που εφαρμόζεται στα άκρατου. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στους απαγωγούς υπερτάσεων είναι: spark-gaps (σπινθηριστές) ή βαρίστορ (MOV – metal oxide varistor).

Απαγωγοί υπερτάσεων με spark-gaps
Οι απαγωγοί που διαθέτουν διάκενο σπινθήρα (spark gap), ονομάζονται και διακόπτες γιατί σε περίπτωση εμφάνισης κύματος κρουστικής υπέρτασης, διακόπτουν το τμήμα του κυκλώματος που πρόκειται να προστατέψουν. Το διάκενο σπινθήρα είναι ένα εξάρτημα που αποτελείται από δύο ηλεκτρόδια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους που απομονώνουν το τμήμα του υπό
προστασία κυκλώματος όταν η τάση στα άκρα τους ξεπεράσει ένα ορισμένο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας του συστήματος (στην ονομαστική τάση), το διάκενο σπινθήρα, δεν άγει ρεύμα μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων. Με την παρουσία ενός κύματος τάσης, η σύνθετη αντίσταση του διάκενου σπινθήρα μειώνεται ταχέως (τυπικός χρόνος ενεργοποίησης:
100 ns) σε 0,1-1 Ω με το σχηματισμό ενός ηλεκτρικού τόξου μεταξύ των ηλεκτροδίων. Το ηλεκτρικό τόξο σβήνει όταν το πλάτος της μεταβατικής υπέρτασης μειώνεται, αποκαθιστώντας έτσι την απομόνωση μεταξύ των ηλεκτροδίων.



Απαγωγοί υπερτάσεων με βαρίστορ (varistor)

Τα βαρίστορ είναι ημιαγωγικά στοιχεία τα οποία μεταβάλλουν την αντίσταση τους σύμφωνα με την τάση που εφαρμόζεται στα άκρα τους. Η μεταβολή της αντίστασης αυτής είναι μεν συνεχής αλλά μη γραμμική (Τάση U σε σχέση με το ρεύμα I). Τα βαρίστορ που χρησιμοποιούνται στους απαγωγούς υπερτάσεων έχουν σαν στόχο τον περιορισμό της τάσης που εφαρμόζεται στο τμήμα του υπό προστασία κυκλώματος. Όταν δεν υπάρχει κύμα μεταβατικής υπέρτασης η
σύνθετη αντίσταση του βαρίστορ έχει πολύ υψηλή τιμή (συνήθως πάνω από 1 ΜΩ). Όταν όμως εμφανίζεται ένα κύμα, η σύνθετη αντίσταση του βαρίστορ πέφτει ακαριαία κάτω από το 1 Ω μέσα σε λίγα νανοδευτερόλεπτα (ns), επιτρέποντας το επερχόμενο ρεύμα να ακολουθήσει τη διαδρομή προς την γείωση της εγκατάστασης και όχι προς τις συσκευές που θέλουμε να
προστατέψουμε. Το βαρίστορ ανακτά τις ιδιότητες απομόνωσης του μετά την εκφόρτιση του κύματος. Μια ιδιαιτερότητα των βαρίστορ είναι ότι ένα αμελητέο ρεύμα ρέει πάντοτε μέσα από το σώμα τους γνωστό και ως υπολειπόμενο ή εναπομένων ρεύμα (IPE: 100 έως 200 μΑ).

Λειτουργία βαρίστορ από SPD σε περίπτωση υπέρτασης.


Υπόμνημα

Σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά απαγωγών υπερτάσεων - Ορολογία

Απαγωγός κρουστικών υπερτάσεων (SPD)
Συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει τις μεταβατικές υπερτάσεις και το ρεύμα σεαπευθείας κεραυνικό πλήγμα. Οι μονάδες αυτές όταν συμμορφώνονται με το διεθνές πρότυπο IEC 61643-11, ταξινομούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες (Κλάσης/Τύπου I, II και III).

Απαγωγός υπερτάσεων Κλάσης 1
Οι δοκιμές κλάσης I στις οποίες υποβάλλονται οι συγκεκριμένοι απαγωγοί, διεξάγονται με κρουστικό ρεύμα εκκένωσης (Iimp - 10/350 μs). Οι απαγωγοί κλάσης 1, είναι κατασκευασμένοι να παρεκκλίνουν το άμεσο κρουστικό ρεύμα του κεραυνικού πλήγματος, στην είσοδο της παροχής χαμηλής τάσης (LPZ 0A έως 1, βάσει IEC 61643-11).

Απαγωγός υπερτάσεων Κλάσης 2
Οι δοκιμές κλάσης II στις οποίες υποβάλλονται οι συγκεκριμένοι απαγωγοί, διενεργούνται με ονομαστικό ρεύμα (In - 10/350 μs). Οι απαγωγοί κλάσης 2, περιορίζουν σε ασφαλή επίπεδα τις μεταβατικές υπερτάσεις που οφείλονται σε ατμοσφαιρικές υπερτάσεις. Προορίζονται για εγκατάσταση σε υποπίνακες διανομής (LPZ1 και 2) όταν δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσου κεραυνικού.

Απαγωγός υπερτάσεων Κλάσης 3
Οι απαγωγοί κλάσης III υποβάλλονται σε δοκιμές συνδυασμένων κυματομορφών ρεύματος 1.2/50 και 8/20. Οι συγκεκριμένες μονάδες χρησιμοποιούνται για περιορισμό μεταβατικών υπερτάσεων για προστασία εξαιρετικά ευαίσθητων συσκευών. 

Iimp: Κρουστικό ρεύμα εκκένωσης για δοκιμές Κλάσης Ι. 
Τιμή ρεύματος αιχμής μεκυματομορφή ρεύματος 10/350µs για απαγωγό υπέρτασης Τύπου 1 που έχει σχεδιαστεί να παρεκκλίνει το ρεύμα υπέρτασης από άμεσο κεραυνικό πλήγμα.

In: Ονομαστικό ρεύμα εκκένωσης για δοκιμές Κλάσης ΙΙ.
Τιμή ρεύματος αιχμής για απαγωγό υπέρτασης με κυματομορφή ρεύματος 8/20 µs.

Imax: Μέγιστη τιμή ρεύματος εκκένωσης για απαγωγό Τύπου II 
με κυματομορφή ρεύματος 8/20µs.

Un:
Ονομαστική τάση του συστήματος που προορίζεται για προστασία.

Uc / MCOV:
Μέγιστη συνεχής τάση λειτουργίας.
Είναι η μέγιστη ενεργός τιμή τάσης που μπορεί να εφαρμοστεί στους απαγωγούς κρουστικών υπερτάσεων. Αυτό πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με την ονομαστική τάση του συστήματος.

Up:Επίπεδο προστασίας τάσης.
Επίπεδο προστασίας των απαγωγών υπερτάσεων, το Up ελέγχεται στο ονομαστικό ρεύμα εκκένωσης (In).

UT: Προσωρινή υπέρταση (TOV).
Δοκιμή η οποία διενεργείται για να δώσει την μέγιστη τάση που μπορεί να αντέχει ο απαγωγόςγια συγκεκριμένο χρόνο.

Isccr: Ικανότητα διακοπής ρεύματος βραχυκυκλώματος.
Μέγιστο αναμενόμενο ρεύμα βραχυκυκλώματος από το σύστημα ισχύος σε συνδυασμό με την
εφεδρική προστασία του κλάδου του απαγωγού υπερτάσεων.

Ifi: Ικανότητα διακοπής ακόλουθου ρεύματος.
Αναμενόμενο ρεύμα βραχυκυκλώματος που είναι ικανός να διακόψει ένα απαγωγός κρουστικών υπερτάσεων, χωρίς τη χρήση εφεδρικού ασφαλιστικού μέσου (αυτό το χαρακτηριστικό αναφέρεται σε απαγωγούς.

LPL: Επίπεδο προστασίας από κεραυνικά πλήγματα.
LPL I => Κορυφαίο επίπεδο 200 kA
LPL II => Κορυφαίο επίπεδο 150 kA

LPL III και IV => Κορυφαίο επίπεδο 100 kA

*Πηγή: ΑΒΒ Α.Ε. Δημοσίευση: Οκτώβριος 2014

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Κατασκευή αυτόματου φωτισμού και συναγερμού με το άνοιγμα της εξώπορτας με τη χρήση παλιών πλακετών από ηλεκτροβάνες…

Πάντα με γοητεύει η χρησιμοποίηση ανταλλακτικών από παλιές συσκευές που δεν δουλεύουν σε νέες εφαρμογές άσχετες με αυτές για τις οποίες αρχικά είχαν κατασκευαστεί.



Έτσι λοιπόν μετά την επιθυμία ενός φίλου μου να φτιάξουμε έναν αυτοματισμό για την οικία του, όπου απέχει πολλά μέτρα η εξώπορτα του οικοπέδου του από το σπίτι ώστε να αντιλαμβάνεται άμεσα το άνοιγμα της… ήταν μια ακόμα πρόκληση για μένα να φτιάξω μια κατασκευή ασφαλή και λειτουργική στο ελάχιστο δυνατό κόστος…

Από μια πρόσφατη επισκευή που είχα κάνει σε κάποια διαμερίσματα για αυτονομία τους στην κεντρική θέρμανση, είχα φυλάξει τις πλακέτες από τις παλιές ηλεκτροβάνες γιατί είχαν ενσωματωμένο ένα ηλεκτρικό κύκλωμα υποβιβασμού τάσης και αλλαγής από εναλλασσόμενο σε συνεχές ρεύμα για την ενεργοποίηση του ρελέ στο 60V DC. Σε κάθε πλακέτα υπήρχαν ακόμα δύο διακόπτες επαφής.

Τα παραπάνω υλικά ήταν ότι χρειαζόμουν για αυτή την εφαρμογή.
Λόγω του ότι από το κεντρικό κύκλωμα ως την εξώπορτα που θα τοποθετούσα τους διακόπτες επαφής έπρεπε να διανύσουν τα καλώδια αρκετά μέτρα μέσα στην αυλή η  τάση δικτύου της ΔΕΗ τον (230 V AC 50HZ) ήταν απαγορευτική για την ασφάλεια των ανθρώπων. Το κύκλωμα υποβιβασμού τάσης από τα 230V στα 60V και από εναλλασσόμενο σε συνεχές ρεύμα της πλακέτας από την παλιά ηλεκτροβάνα ήταν μια ιδανική λύση.

Ο διακόπτης επαφής της πόρτας στην ουσία θα ενεργοποιούσε τα ρελέ που με την σειρά τους θα  ενεργοποιούσαν το προβολέα led 230V 10W και την σειρήνα. Χρησιμοποίησα δύο πλακέτες για την κατ επιλογή λειτουργίας του προβολέα ή της σειρήνας ή και τον δύο μαζί ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε φορά του ιδιοκτήτη.

Ένας επιπλέον αυτοματισμός που χρησιμοποιήθηκε, είναι το φωτοκύτταρο ημέρας νύχτας ώστε να μην χρειάζεται να ανοιγοκλείνει τον αυτοματισμό την μέρα και την νύχτα αλλά να το κάνει αυτόματα αυτό το φωτοκύτταρο.




Πριν αρχίσουμε οποιαδήποτε εφαρμογή- κατασκευή ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων  το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε με τα απαραίτητα υλικά μας. Πρώτα πρέπει να <<δουλέψει>> στο σχέδιο και να ξέρουμε τι ακριβώς πάμε να κάνουμε και μετά να βγάλουμε τα εργαλεία μας. Το 90% στην επιτυχία ενός ηλεκτρικού κυκλώματος είναι ο καλός σχεδιασμός!!!











Αφού λοιπόν τελειώσουμε με το θεωρητικό μέρος της κατασκευής μας προχωράμε στην πραγματοποίηση της.




Στο εσωτερικό της κατασκευής βλέπουμε της δύο πλακέτες από ηλεκτροβάνες που αφού τους έχω αφαιρέσει τα μοτέρ τους που δεν μας χρειαζόντουσαν έχουν συνδεθεί σε παράλληλη συνδεσμολογία μεταξύ τους για να κάνουμε τους αυτοματισμούς που περιέγραψα παραπάνω. 


Έτσι είναι η εξωτερική μορφή του πίνακα ελέγχου του αυτοματισμού με την σειρήνα τοποθετημένη στο καπάκι και τον διακόπτη ελέγχου ενεργοποίησης του συναγερμού με την ενδεικτική λυχνία λειτουργίας. 




Σε αυτό το σημείο να πω  πως αν δεν έχετε την κατάλληλη τεχνογνωσία να μην επιχειρήσετε στην παραπάνω κατασκευή γιατί δουλεύει με ρεύμα 230 V AC και είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και τα λάθη με αυτό το ρεύμα είναι θανατηφόρα! 

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τι είναι το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ ή διακόπτης διαρροής έντασης

Βρίσκεται στην καθημερινή  ζωή μας εδώ και πολλά χρόνια.
Ακούγεται, γράφεται, παρουσιάζεται με διάφορα ονόματα:

-Ρελέ διαρροής, ή μόνο ρελέ
-Αντιηλεκτροπληξιακός διακόπτης, ή μόνο αντιηλεκτροπληξιακός
-Διάταξη διαφορικού ρεύματος, ή μόνο διαφορικός
-Διακόπτης προστασίας
-Ηλεκτροστόπ
-RCD (residual carent device)

-FI (Fehlerstromeinrichtung)

    Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ρεύμα γίνεται επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν η τιμή του είναι πάνω από τα 50 mA. Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγήτου κινδύνου 
είναι η εγκατάσταση ενός τουλάχιστον αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ. 





    Ο Διακόπτης Διαρροής Έντασης (Δ.Δ.Ε. στα 30mA) ή ηλεκτρονόμος ασφαλείας, όπως λέγεται διαφορετικά, εγκαθιστάτε στον γενικό πίνακα μιας οικίας, πριν από οποιαδήποτε κατανάλωση, αμέσως μετά από την γενική ασφάλεια.
Στην χώρα μας κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό εδώ και χρόνια.

    Η λειτουργία του αντιηλεκτροπληξιακού βασίζεται στον λεγόμενο διαφορικό μετασχηματιστή.
Το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείτε από τον κάθε αγωγό της παροχής στον διαφορικό μετασχηματιστή, τρεις φάσης και ουδέτερος για τριφασική παροχή ή μια φάση και ουδέτερος για μονοφασική παροχή, είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει διαρροή στην εγκατάσταση. Αν υπάρχει διαρροή πάνω από 30 χιλιοστά του αμπέρ (30mA) τότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός του ρελέ, από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται, κόβοντας το ρεύμα σε χρόνο μικρότερο από 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου.


   
 Οι κατασκευαστές των αντιηλεκτροπληξιακών ρελέ τα φτιάχνουν με κάπως μεγαλύτερη ευαισθησία (μικρότερη τιμή ενεργοποίησης) από τα 30 mA, που ο νόμος αναφέρει, για να είναι σίγουροι για τα όρια μιας και πρόκειται για λεπτή κατασκευή.

    Όλα τα ρελέ αυτού του τύπου έχουν επάνω τους ένα κουμπί, μπουτόν test για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας, το οποίο πρέπει να πατιέται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και πάντως τουλάχιστον μια φορά το μήνα.


    Τα αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ κατασκευάζονται για καταναλώσεις μέχρι 25Α, 40Α, 63Α, 80Α, 100Α.
 π.χ.το αντιηλεκτροπληξιακό "4 επί 40 αμπέρ" είναι για τριφασική κατανάλωση μέχρι 40 αμπέρ ανά φάση. Το ρελέ "2 επί 25 αμπέρ" είναι για μονοφασική κατανάλωση μέχρι 25 αμπέρ.

    Εκτός από την ηλεκτροπληξία τα ρελέ αυτά προστατευτούν και από πυρκαϊά, αφού δεν αφήνουν το ρεύμα να "φεύγει" από κακή μόνωση που μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία σε επίπεδα πυρκαϊάς.

Στην περίπτωση που ο ηλεκτρικός εξοπλισμός ενδέχεται να παρουσιάσει παλμικά ρεύματα διαρροής με συνεχή συνιστώσα (προερχόμενη από φωτισμό LED, από inverter, από UPS κτλ..) η προστασία έναντι ηλεκτροπληξίας θα πρέπει να εξασφαλίζεται με την χρήση ρελέ διαφυγής τύπου Α.







  • Συνδεσμολογία του αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ :






  • Για να δοθεί βοήθεια σε ηλεκτροπληκτο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται πρώτα καλά εκείνος που πρόκειται να βοηθήσει, ώστε να μην κινδυνέψει να πάθει ηλεκτροπληξία ο ίδιος, δηλαδή :

  1. Πρέπει να κόψει αμέσως το ηλεκτρικό ρεύμα με ξερό ξύλο ή ραβδί, σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιείται μεταλλικό αντικείμενο(ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΣ).
  2. Πρέπει να πατάει σε ξηρό σανίδι ή σε σωρό στεγνά ρούχα.
  3. Να μην αγγίζει με γυμνά χέρια τον παθόντα, ούτε να προσπαθήσει να τον πιάσει από γυμνά μέρη του σώματος του. Θα σηκώσει τον πάσχοντα πιάνοντας τον μόνο από τα ρούχα αν είναι στεγνά
  4. Αν αυτός που έπαθε ηλεκτροπληξία κρατάει τον αγωγό του ρεύματος, πρέπει να ανοίξουμε την παλάμη του, αφού φορέσουμε λαστιχένια γάντια.
  5. Αν δεν φοράμε παπούτσια με λαστιχένιες σόλες πρέπει, πριν από την παροχή βοήθειας να στρώσουμε στεγνά υφάσματα ή να τοποθετηθεί ένα στεγνό σανίδι στο πάτωμα. 
  • Τι πρέπει να γίνει σε κάποιον που έχει πάθει ηλεκτροπληξία;
  1. Μεταφορά σε καλά αεριζόμενο χώρο.
  2. Αφαίρεση των εξωτερικών ρούχων της ζώνης , των παπουτσιών και κάθε ενδύματος που τον σφίγγει.
  3. Εντριβή για την κυκλοφορία.
  4. Τεχνητή αναπνοή μέχρι να συνέλθει τελείως ή μέχρι να έλθει ο γιατρός.
  5. Θέρμανση του θύματος όσο διαρκεί η τεχνητή αναπνοή.
  6. Δε θα δοθεί στον παθόντα τίποτα από το στόμα (ποτά, τροφή) αν δεν συνέλθει πλήρως.
  7. Ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν στην εισαγωγή του θέματος.
  8. Αν έχει εγκαύματα, θα πρέπει να τα επιδέσουμε με βαζελινούχα αποστειρωμένη γάζα.
  9. Αν έχει πάθει κάταγμα, θα πρέπει να προσέξουμε κατά την μεταφορά του και την τεχνητή αναπνοή να μην επιδεινωθούν.
  10. Καρδιοτόνωση με ενέσεις καμφοράς κλπ

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ένα σύστημα κλιματισμού στο οποίο γίνεται σωστή συντήρηση μπορεί να λειτουργεί σε καλή κατάσταση για πάνω από 15 χρόνια.


  • Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού πριν το καλοκαίρι όπου υπάρχει περισσότερη σκόνη και περισσότεροι αλλεργικοί παράγοντες.
  • Καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά τον μήνα, αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και δύο φορές τον μήνα, αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο.
  • Τα φίλτρα του κλιματιστικού πρέπει να αλλάζονται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τα βρώμικα φίλτρα εμποδίζουν την σωστή ροή και κυκλοφορία του αέρα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί πάγος σε τμήματα του μηχανήματος.
  • Καθαρίστε το εξωτερικό μηχάνημα του κλιματιστικού ψεκάζοντάς το με νερό (με το λάστιχο της αυλής ή του κήπου).
  • Φροντίστε να μην υπάρχουν εμπόδια, φυτά, έπιπλα κήπου ή οτιδήποτε άλλο σε απόσταση μικρότερη από 35cm από το εξωτερικό μηχάνημα που πιθανά να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα στο εξωτερικό μηχάνημα.
  • Καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος.
  • Δεν χρειάζεται να καλύπτετε τα εξωτερικά μηχανήματα για προστασία εφόσον αυτά είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα για να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους.
  • Λειτουργήστε τα κλιματιστικά σας για λίγα λεπτά, μερικές μέρες πριν την κανονική τους λειτουργία, στο τέλος άνοιξης για την λειτουργία της ψύξης και στο τέλος του φθινοπώρου για την λειτουργία της θέρμανσης. Έτσι αν υπάρξουν κάποιες δυσλειτουργίες θα έχετε τον χρόνο να τις επιδιορθώσετε ή να καλέσετε το εξειδικευμένο συνεργείο.
  • Σημειώστε ότι η αλλαγή χρήσης ενός κλιματιστικού από λειτουργία θέρμανσης σε λειτουργία ψύξης και αντίστροφα απαιτεί χρόνο 10-15 λεπτών.
  • Χωρίς τακτική συντήρηση, τα κλιματιστικά μηχανήματα χάνουν 5% της αποτελεσματικότητάς τους κάθε χρόνο λειτουργίας. Για παράδειγμα ένα κλιματιστικό 12.000 BTU αγορασμένο πριν μερικά χρόνια, μπορεί να λειτουργεί σήμερα σαν κλιματιστικό 9.000BTU, αν έχει κακοσυντηρηθεί. Μελέτες έχουν δείξει ότι καλοσυντηρημένα συστήματα κλιματισμού διατηρούν το 95% της απόδοσής τους. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της ετήσιας συντήρησης υπερκαλύπτεται από τους μειωμένους μηνιαίους λογαριασμούς και από το μειωμένο κόστος επιδιορθώσεων.
  • Ένα καλοσυντηρημένο κλιματιστικό έχει καλύτερη απόδοση όσον αφορά την αφύγρανση του σπιτιού σας.
  • Κάνετε γενική συντήρηση των μηχανημάτων μία ή δύο φορές τον χρόνο (αρχή καλοκαιριού και αρχή χειμώνα). Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο.
Η ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων μπορεί να μειώσει το κόστος κλιματισμού κατά 5%.
Η ετήσια συντήρηση των μηχανημάτων είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας, αφού εμποδίζει την συγκέντρωση βακτηριδίων, μικροοργανισμών και αλλεργικών παραγόντων.
Συμπερασματικά η τακτική και σωστή συντήρηση των κλιματιστικών συστημάτων σας ευνοεί πολλαπλά. Τα μηχανήματα επανακτούν την χαμένη τους αποδοτικότητα, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κάποια σημαντική βλάβη, αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αυξάνουν την άνεσή σας και λειτουργούν με οικονομικότερο τρόπο.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Ο ανιχνευτής κίνησης επιτρέπει το άναμμα του φωτισμού μόλις ανιχνευτεί παρουσία στο χώρο που έχει τοποθετηθεί, εξασφαλίζοντας άνεση, ασφάλεια και ταυτόχρονα, εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα πλεονεκτήματα που παρέχει ένας ανιχνευτής κίνησης είναι τα ακόλουθα:
  • Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, διότι τα φώτα είναι αναμμένα μόνο, όσο υπάρχει ανθρώπινη παρουσία στο χώρο, οπότε τα φορτία αυτά ενεργοποιούνται μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και όχι άσκοπα για πολλές ώρες της ημέρας, όπως συνηθίζεται.
  • Άνεση, διότι τα φώτα ανάβουν αυτόματα, χωρίς να απαιτείται το πάτημα κάποιου πλήκτρου.
  • Αύξηση της ασφάλειας κατά την διάρκεια της νύχτας, κυρίως  από ύποπτα άτομα, με την ξαφνική ενεργοποίηση του κυκλώματος φωτισμού, που τους εκθέτει σε κοινή θέα.
  • Προσέλκυση της προσοχής πιθανού πελάτη σε εφαρμογές όπως είναι οι βιτρίνες καταστημάτων που μπορούν να φωτίζονται, όταν πλησιάσει κάποιος περαστικός.
Μηχανισμός λειτουργίας
Ο ανιχνευτής κίνησης αποτελεί ένα σύγχρονο τρόπο ελέγχου κυκλωμάτων φωτισμού.
Η πλειοψηφία των ανιχνευτών κίνησης λειτουργούν βασιζόμενοι στην τεχνολογία παθητικής υπέρυθρης ανίχνευσης (Passive Infra-Red Detection) της ακτινοβολούμενης θερμότητας από κινούμενα άτομα στο χώρο. Όταν το αισθητήριο του ανιχνευτή αντιληφθεί μεταβολή της θερμότητας μέσα στην περιοχή ανίχνευσης, η οποία έχει προέρθει από κίνηση ατόμου, τότε δίνει εντολή να ενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό κύκλωμα φωτισμού που ελέγχει. Εάν μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, δεν υπάρξει νέα μεταβολή θερμότητας, ο ανιχνευτής δίνει εντολή απενεργοποίησης του κυκλώματος φωτισμού. Το προκαθορισμένο διάστημα απενεργοποίησης του κυκλώματος ονομάζεται χρόνος καθυστέρησης. Για την αποφυγή όμως της ενεργοποίησης του φωτισμού κατά την διάρκεια της ημέρας, όλοι οι ανιχνευτές κίνησης διαθέτουν και ένα αισθητήριο φωτεινότητας, το οποίο και αυτό ρυθμίζεται αντίστοιχα από τον χρήστη, έτσι ώστε να ενεργοποιεί το κύκλωμα φωτισμού μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες.


Είδη ανιχνευτών
Για ειδικές εφαρμογές σε εσωτερικούς χώρους με ελαφριά χωρίσματα, έπιπλα, ή άλλα «εμπόδια» όπου απαιτείται ενιαία ανίχνευση, τη λύση δίνουν οι ανιχνευτές κίνησης τεχνολογίας Hyper Frequency (υπέρ-υψηλής συχνότητας). Σε αντίθεση με τους συμβατικούς ανιχνευτές κίνησης (P.I.R), οι ανιχνευτές τεχνολογίας Hyper Frequency λειτουργούν με μικροκυματική τεχνολογία, η οποία διαπερνά εμπόδια, όντας παράλληλα και πλήρως ανεξάρτητη από τυχόν ακραίες  θερμοκρασίες στο χώρο. Το αποτέλεσμα επομένως σε δύσκολες εφαρμογές είναι πολύ πιο αξιόπιστο. Τυπικά παραδείγματα αποτελούν οι χώροι με υψηλή θερμοκρασία, τα υπόγεια πάρκινγκ, τα αποδυτήρια, οι συνεχόμενες τουαλέτες καταστημάτων κτλ.
Μια πολύ σημαντική κατηγορία ανιχνευτών, που βρίσκει ολοένα και περισσότερες εφαρμογές στο σύγχρονο κτίριο, είναι οι ανιχνευτές παρουσίας. Οι ανιχνευτές αυτοί πλεονεκτούν σε σχέση με τους τυπικούς ανιχνευτές κίνησης εσωτερικών χώρων στην ευαισθησία που διαθέτουν, έχοντας την ικανότητα να ανιχνεύσουν ακόμη και τις πλέον ανεπαίσθητες κινήσεις των ανθρώπων στο χώρο επιτήρησής τους.  Για παράδειγμα, σε έναν χώρο γραφείων, ο ανιχνευτής παρουσίας διατηρεί το φως αναμμένο για όλη τη διάρκεια που κάποιος εργάζεται στον υπολογιστή του.
Σε εφαρμογές φωτισμού εξωτερικών χώρων, είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι λύσεις που μας προσφέρει ένας ανιχνευτής κίνησης είναι πολύ πιο αξιόπιστες σε σχέση με την χρήση του χρονοδιακόπτη, γιατί ανάλογα με την εποχή του έτους, η διάρκεια της ημέρας είναι διαφορετική, οπότε θα χρειαζόταν συχνή αλλαγή του προγραμματισμού.
Βασικά χαρακτηριστικά
Ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ανιχνευτών κίνησης είναι τα εξής:
  • Ως προς τον χώρο τοποθέτησης τους διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
    • Στους επίτοιχους ανιχνευτές για εξωτερικούς χώρους. Οι ανιχνευτές αυτοί διαθέτουν εμβέλεια 12-16m, γωνία ανίχνευσης 90-360ο και βαθμό στεγανότητας IP55
    • Στους ανιχνευτές οροφής για εσωτερικούς χώρους. Στην περίπτωση αυτή, η γωνία ανίχνευσης είναι 360ο , και η εμβέλεια κυμαίνεται σε διάμετρο 6-13m
  • Για την παραμετροποίηση της λειτουργίας του ανιχνευτή σύμφωνα με τις ακριβείς απαιτήσεις της εφαρμογής, ρυθμίζεται το επίπεδο φωτεινότητας, η χρονική διάρκεια της ενεργοποίησης,  καθώς και η ευαισθησία ανίχνευσης μέσω ενσωματωμένων τρίμερ.
  • Εάν είναι απαραίτητο, η γωνία της ζώνης ανίχνευσης μπορεί να περιοριστεί με την κατάλληλη τοποθέτηση κουμπωτών καλυμμάτων πάνω στο αισθητήριο.
  • Για εφαρμογές οι οποίες απαιτούν συχνές αλλαγές στην ρύθμιση των παραμέτρων υπάρχουν ανιχνευτές που συνδυάζονται με τηλεχειριστήριο, το οποίο ασύρματα παραμετροποιεί  τον χρόνο, την φωτεινότητα, την ευαισθησία, καθώς επίσης παρέχει και δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας και λειτουργίας ταξιδιού με προσομοίωση  παρουσίας στο χώρο.
  • Υπάρχουν επίσης ειδικές κατηγορίες ανιχνευτών κίνησης/παρουσίας στις οποίες δίνεται η δυνατότητα να παραλληλιστούν πολλές συσκευές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη ενεργοποίησή τους, είτε να συνεργάζονται με συστήματα φωτισμού DALI/DSI, είτε να δίνουν έξοδο 1/10V για τη διατήρηση του φωτισμού στο επιθυμητό επίπεδο ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών.
  • Οι ανιχνευτές κίνησης στις περισσότερες κατηγορίες τους έχουν την δυνατότητα να συνδυαστούν με τοπικές ενσύρματες εντολές.
  • Ένας από τους πιο σημαντικότερους παράγοντες για την επιλογή του καταλληλότερου ανιχνευτή είναι το είδος και η ισχύς του φορτίου σύνδεσης. Υπάρχουν ανιχνευτές που μας δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσουμε μεγάλη ποικιλία φορτίων όπως λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, λαμπτήρες φθορισμού, relays κτλ. αναλόγως με το είδος του φορτίου αλλάζει και η μέγιστη ισχύς που μπορεί να τροφοδοτήσει ο ανιχνευτής.
  •  
Για πρακτικούς λόγους, οι ανιχνευτές κίνησης διατίθενται και ενσωματωμένοι σε φωτιστικά, προσφέροντας ευκολία στην εγκατάσταση. Τυπικά, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές κήπων και κοινόχρηστων χώρων, όπου παρέχουν αυξημένο επίπεδο ασφάλειας, με χαμηλό κόστος λειτουργίας. Η τεχνολογία τους εξελίχθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις φωτισμού, και πρόσφατα συμπληρώθηκε και με προβολείς LED, εξασφαλίζοντας έτσι πολλαπλάσια διάρκεια ζωής, μηδενική συντήρηση, ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, χωρίς συμβιβασμούς στο επίπεδο ασφάλειας και αισθητικής.
Εγκατάσταση
Αναφορικά με την εγκατάσταση των ανιχνευτών κίνησης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι κανόνες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία τους:
  • Οι ανιχνευτές τοποθετούνται ιδανικά σε ύψος 2,50m
  • Τοποθετούνται σε σημεία που δεν επηρεάζονται από τεχνικό φως και αντανακλάσεις του φωτός από γυαλιστερές επιφάνειες, γιατί διαφορετικά θα έχουμε άσκοπη ενεργοποίηση
  • Δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε πηγές θερμότητας όπως σώματα καλοριφέρ, κλιματιστικά, ή από σημεία όπου περνούν ρεύματα αέρα.
  • Δεν πρέπει να τοποθετούνται κοντά σε συσκευές που παράγουν μαγνητικά πεδία όπως κινητήρες, μετασχηματιστές κτλ.
  • Καθώς οι ανιχνευτές κίνησης μετρούν και το επίπεδο φωτεινότητας, η παρουσία άλλων κυκλωμάτων φωτισμού μπορούν να προκαλέσει λανθασμένη ανίχνευση του σωστού επιπέδου φωτεινότητας και άσκοπη λειτουργία.
  • Η καλύτερη ανίχνευση γίνεται μόνο αν ο ανιχνευτής τοποθετείται πλευρικά αναφορικά με την εμβέλεια ανίχνευσης (κινήσεις κάθετες στα τμήματα της ζώνης ανίχνευσης). Αυτό εξασφαλίζει ότι οι ζώνες διασχίζονται κατά το δυνατό κάθετα. Η εγκατάσταση όπου τα αντικείμενα που ανιχνεύονται κινούνται ευθεία προς τον ανιχνευτή κίνησης μειώνει σημαντικά την εμβέλεια.
  • Οι ανιχνευτές εσωτερικού χώρου δεν πρέπει να τοποθετούνται απέναντι από παράθυρα
  • Για τους ανιχνευτές εξωτερικού χώρου θα πρέπει ή ζώνη ανίχνευσης να είναι ανοιχτή, χωρίς δέντρα και χωρίς διελεύσεις οχημάτων από την ζώνη.
Κινούμενοι προς τη σωστή οικολογική κατεύθυνση, οφείλουμε να περιορίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, οπότε τα προϊόντα που επιλέγουμε πρέπει να συμβάλουν ενεργά στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι ανιχνευτές κίνησης αποτελούν ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή.